Breaking News:

Warga Aceh di Malaysia Gelar Majelis Hari Raya dan Rapat Pembentukan Koperasi Aceh Melayu Malaysia

Untuk pembentukan koperasi bagi pedagang asal Aceh ini, KMAM menggandeng lembaga Petro Teguh (M) Sdn Bhd.

Penulis: Zainal Arifin M Nur | Editor: Zaenal
Kiriman Jafar Insya
Pengurus komunitas Aceh di Malaysia dan pegawai Dewan Koperasi Malaysia (SKM) serta pimpinan Petro Teguh (M) Sdn Bhd, berfoto bersama setelah Majelis Hari Raya Aidil Fitri 1440 H, di Kuala Lumpur International Hotel (KLIH), Sabtu (15/6/2019). 

Warga Aceh di Malaysia Gelar Majelis Hari Raya dan Rapat Pembentukan Koperasi Aceh Melayu Malaysia

SERAMBINEWS.COM, KUALALUMPUR - Warga Aceh di Malaysia, khususnya yang bermukim di Kuala Lumpur dan kawasan sekitarnya, menggelar halal bi halal atau Majelis Hari Raya Aidil Fitri 1440 H, Sabtu (15/6/2019) hari ini.

Kegiatan yang dilaksanakan oleh Komuniti Melayu Acheh Malaysia (KMAM) ini berlangsung di Kuala Lumpur International Hotel (KLIH), Jalan Hj. Hussein 2, Kampung Baru, Kuala Lumpur.

Sukacita dimaklumkan bahawa Komuniti Melayu Acheh Malaysia (KMAM) akan mengadakan Majelis Hari Raya Aidil Fitri 1440 H. Pada masa yang sama, KMAM juga mengadakan Majlis Bersama dengan Pegawai Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dan Petro Teguh (M) Sdn Bhd untuk bersilaturahim dan mendapatkan pencerahan membina usahasama dengan koperasi-koperasi tempatan dalam rangka menjana kebangkitan ekonomi ummat dan memperkasa ekonomi Islam di kawasan Nusantara," demikian bunyi undangan yang ditandatangani oleh Datuk Haji Mansyur bin Usman, Presiden Komuniti Melayu Acheh Malaysia (KMAM).

Baca: Turki Sumbang 100 Sapi Kurban untuk Warga Aceh 

Baca: Pernah Dialami Warga Aceh, Pengungsi Rohingya juga Ditipu Penyelundup, Janji ke Malaysia Nyatanya

Jafar Insya, perantau asal Reubee Pidie, melalui pesan Whatsapp kepada Serambinews.com menyampaikan, majelis hari raya yang dilaksanakan hari ini dirangkai dengan rapat pembentukan koperasi yang akan mewadahi kedai runcit Aceh (toko kelontong yang dikelola warga Aceh) di negara tersebut.

“Rapat ini dihadiri oleh pimpinan wilayah di seluruh Semenanjung Malaysia. Total ada sekitar 50 wilayah dan dalam satu wilayah ada ratusan cabang kedai runcit. Intinya yang hadir ada 50 biro, kira-kira 100 orang,” ujarnya.

Dijelaskan, dalam kegiatan ini, para pimpinan wilayah yang membawahi kedai runcit Aceh di seluruh Malaysia (Semenanjung), mendengarkan arahan pembentukan koperasi yang disampaikan oleh pihak Komisi Koperasi Malaysia/Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM).

Berdasarkan lampiran acara yang diterima Serambinews.com, halal bi halal dan rapat pembentukan Koperasi Aceh Melayu Malaysia ini diawali pidato sambutan dari Yang Berbahagia (YBhg) Dato 'Sri Azmin Mustam, Direktur Pelaksana Petro Teguh (M) Sdn. Bhd dan pidato sambutan dari Presiden Asosiasi Komunitas Melayu Acheh Malaysia, YBhg Datuk Haji Mansyur Usman.

Selanjutnya ada arahan dari YBhg Datuk Nordin Salleh, Ketua Eksekutif Dewan Koperasi Malaysia (SKM) dan Briefing Pendirian Koperasi oleh Puan Siti Azlin Ahmad Dauta, Direktur Divisi Hukum & Registrasi SKM.

Kegiatan diakhiri dengan jamuan makan Hari Raya, setelah sesi tanya jawab. 

Majelis Hari Raya Aidil Fitri 1440 H dan rapat pembentukan koperasi yang dilaksanakan Komunitas Masyarakat Aceh Malaysia (KMAM), di Kuala Lumpur International Hotel (KLIH), Sabtu (15/6/2019).
Majelis Hari Raya Aidil Fitri 1440 H dan rapat pembentukan koperasi yang dilaksanakan Komunitas Masyarakat Aceh Malaysia (KMAM), di Kuala Lumpur International Hotel (KLIH), Sabtu (15/6/2019). (Kiriman Jafar Insya)
Halaman
123
 • Ikuti kami di
  KOMENTAR

  BERITA TERKINI

  berita POPULER

  © 2022 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
  All Right Reserved