Breaking News:

Berita Aceh Malaysia

Tokoh Gerakan #BeliProdukMuslim Malaysia Sambut Postif Dukungan dari Peniaga Kedai Runcit Aceh

Gerakan ini sebagai pembalasan terhadap protes terhadap pengajaran kaligrafi khat yang diadakan di Jerantut, sebuah kota di Pahang

Facebook/Cikgu Izzat Johari
Aktivis gerakan #BeliProdukMuslim, Mohd Nor Izzat Mohd Johari atau Cikgu Izzat Johari bersalaman dengan Timbalan Presiden GUAM Tgk Muda Wali, yang didampingi Presiden GUAM Harris Bin Terry Sarava, dan Naib Presiden 1 Iswadi Ishak, di Kantor GUAM, Kajang, Malaysia, Kamis (21/11/2019) malam. 

SERAMBINEWS.COM, BANDA ACEH – Tokoh Gerakan #BeliProdukMuslim, Mohd Nor Izzat Mohd Johari menyambut positif dukungan dari pengusaha dan peniaga kedai runcit Aceh terhadap kampanye “Utamakan Produk Halal” di Malaysia.

Kampanye dengan hastag #BeliProdukMuslim atau #BuyMuslimFirst ini sedang gencar berlangsung di Malaysia.

Dikutip dari www.malaymail.com, gerakan BuyMuslimFirst yang dikenal dengan BMF mulai muncul di Malaysia pada akhir Agustus 2019.

Gerakan ini sebagai pembalasan terhadap protes terhadap pengajaran kaligrafi khat yang diadakan di Jerantut, sebuah kota di Pahang yang berjarak hampir 200 km dari Kuala Lumpur.

Pada 20 Agustus 2019,  sekelompok orang non-Melayu dilaporkan berkumpul di sana untuk memprotes pengajaran kaligrafi Melayu-Arab di sekolah-sekolah bahasa.

Mereka mengusung spanduk bertuliskan: “Kami menghormati keragaman agama, bahasa dan budaya di Malaysia, tetapi kami memprotes khat wajib dalam silabus SJK (C). "

“Kami sedih dan kecewa ketika Cina mencoba memprotes khat. Itu yang terakhir,” Mohd Nor Izzat Mohd Johari, seorang guru yang mengubah aktivis hak-hak Melayu yang berbasis di Jerantut, mengatakan kepada Malay Mail.

Sejak itu, kampanye “Utamakan Produk Muslim” menggema di beberapa wilayah di Malaysia.

Namun, kampanye ini mendapat reaksi keras dari Putrajaya dan beberapa komunitas pedagang.

Duka Muslim Khasmir yang Kini Terisolasi

VIDEO - Masjid Tua Sultan Singapura, Titik Utama Muslim di Negeri Singa

Sultan Iskandar Muda di Mata Warga Khasmir, Pemimpin Muslim yang Saleh dan Sadar Akan Tuhan

Datangi Kantor GUAM

Halaman
1234
Penulis: Zainal Arifin M Nur
Editor: Zaenal
Ikuti kami di
KOMENTAR

BERITA TERKINI

© 2021 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
All Right Reserved